Sposób przygotowania:
Botwinka- pyszna zupa z młodych buraczków
Bulion wlać do garnka i zagotować. Botwinkę dokładnie umyć i drobno pokroić, jeśli buraczki są malutkie to nie trzeba ich obierać. Włoszczyznę drobno posiekać. Do gorącego bulionu wrzucić pokrojoną botwinkę i włoszczyznę. Gotować do miękkości.
Koperek drobno posiekać.
Gdy botwinka będzie już miękka dodać koperek i sok z cytryny. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Jeszcze chwile gotowaći zestawić z ognia.
Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy i wlać do garnka. Wymieszać i można podawać, u mnie z tłuczonymi ziemniaczkami.
Koperek drobno posiekać.
Gdy botwinka będzie już miękka dodać koperek i sok z cytryny. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Jeszcze chwile gotowaći zestawić z ognia.
Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy i wlać do garnka. Wymieszać i można podawać, u mnie z tłuczonymi ziemniaczkami.