migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Botwinka- pyszna zupa z młodych buraczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Botwinka to pyszna zupa z młodych buraczków ćwikłowych. To jedna z naszych ulubionych letnich zup. Botwina dostępna jest już od maja ale oczywiście spod osłon, a dopiero w czerwcu/lipcu przypada zbiór tej najpyszniejszej botwiny prosto z gruntu.

Botwinka- pyszna zupa z młodych buraczków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka- pyszna zupa z młodych buraczków

 

  • 800 g botwiny (buraczki, łodyżki i listki)
  • 2 l bulionu
  • pęczek włoszczyzny ( liść selera i pora, natka pietruszki )
  • pęczek koperku
  • 4 łyżki śmietany
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Botwinka- pyszna zupa z młodych buraczków
Bulion wlać do garnka i zagotować. Botwinkę dokładnie umyć i drobno pokroić, jeśli buraczki są malutkie to nie trzeba ich obierać. Włoszczyznę drobno posiekać. Do gorącego bulionu wrzucić pokrojoną botwinkę i włoszczyznę. Gotować do miękkości.

Koperek drobno posiekać.

Gdy botwinka będzie już miękka dodać koperek i sok z cytryny. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Jeszcze chwile gotowaći zestawić z ognia.

Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy i wlać do garnka. Wymieszać i można podawać, u mnie z tłuczonymi ziemniaczkami.
Botwinka- pyszna zupa z młodych buraczków
Botwinkę dokładnie umyć i drobno pokroić, jeśli buraczki są malutkie to nie trzeba ich obierać.
Botwinka- pyszna zupa z młodych buraczków
Włoszczyznę bez koperku drobno posiekać.
Botwinka- pyszna zupa z młodych buraczków
Do gorącego bulionu wrzucić pokrojoną botwinkę i włoszczyznę. Gotować do miękkości.
Botwinka- pyszna zupa z młodych buraczków
Koperek też drobno posiekać i dodać do zupy pod koniec gotowania.