Sposób przygotowania:
Pomidorki suszone w oleju
Pomidorki koktajlowe myjemy i usuwamy końcówki. Osuszamy na ściereczce, następnie kroimy na połówki i układamy na blaszce wyścielonej papierem lub matą silikonową stroną przeciętą do góry.
Wkładamy do piekarnika i ustawiamy na termoobieg, suszymy w 100 stopniach przy lekko uchylonych drzwiczkach około 3 godzin.
Po godzinie solimy lekko solą kamienną gruboziarnistą. Ususzone przebieramy i wyjmujemy z piekarnika ponieważ różnie się suszą.
Gotowe wkładamy do słoiczków, dodajemy ząbki czosnku cieniutko pokrojone, zioła według uznania i zalewamy olejem rzepakowym rozgrzanym ale nie gotującym.Jeżeli wlewamy i skwierczy to znaczy, że olej jest za gorący.
Każdy słoiczek potrząsnąć, aby olej się dostał do każdego pomidorka. Zakręcone przechowywać w lodówce.
Wkładamy do piekarnika i ustawiamy na termoobieg, suszymy w 100 stopniach przy lekko uchylonych drzwiczkach około 3 godzin.
Po godzinie solimy lekko solą kamienną gruboziarnistą. Ususzone przebieramy i wyjmujemy z piekarnika ponieważ różnie się suszą.
Gotowe wkładamy do słoiczków, dodajemy ząbki czosnku cieniutko pokrojone, zioła według uznania i zalewamy olejem rzepakowym rozgrzanym ale nie gotującym.Jeżeli wlewamy i skwierczy to znaczy, że olej jest za gorący.
Każdy słoiczek potrząsnąć, aby olej się dostał do każdego pomidorka. Zakręcone przechowywać w lodówce.