jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pomidorki suszone w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Od kilku lat przygotowuję sama pomidorki suszone, z różnego gatunku pomidorków. Wiem co jem i mam bez konserwantów.

Pomidorki suszone w oleju Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomidorki suszone w oleju

 

  • pomidorki koktajlowe 3 kg
  • sól kamienna gruboziarnista
  • olej rzepakowy
  • ząbki czosnku
  • zioła różnego rodzaju może być świeża bazylia listki, tymianek itp.

Sposób przygotowania:

Pomidorki suszone w oleju
Pomidorki koktajlowe myjemy i usuwamy końcówki. Osuszamy na ściereczce, następnie kroimy na połówki i układamy na blaszce wyścielonej papierem lub matą silikonową stroną przeciętą do góry. 

Wkładamy do piekarnika i ustawiamy na termoobieg, suszymy w 100 stopniach przy lekko uchylonych drzwiczkach około 3 godzin. 

Po godzinie solimy lekko solą kamienną gruboziarnistą. Ususzone przebieramy i wyjmujemy z piekarnika ponieważ różnie się suszą. 

Gotowe wkładamy do słoiczków, dodajemy ząbki czosnku cieniutko pokrojone, zioła według uznania i zalewamy olejem rzepakowym rozgrzanym ale nie gotującym.Jeżeli wlewamy i skwierczy to znaczy, że olej jest za gorący. 

Każdy słoiczek potrząsnąć, aby olej się dostał do każdego pomidorka. Zakręcone przechowywać w lodówce.
Pomidorki suszone w oleju
Pomidorki koktajlowe przebrać,usunąć szypułki,umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ułożone na ściereczce
Pomidorki suszone w oleju
Następnie przekroić na połówki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonie
Pomidorki suszone w oleju
Ułożone pomidorki koktajlowe na blaszce włożyć do piekarnika i suszyć w 100 stopniach około 3 godzin.

Tagi:

przetwory