slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ketchup z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na domowy ketchup z dyni. Ketchup wyszedł lepszy niż ten sklepowy i dużo zdrowszy. Jest przy nim trochę pracy ale jego smak jest tego wart. Polecam

Ketchup z dyni

Składniki:

Ketchup z dyni

 

  • 2,5 kg obranej i wydrążonej dyni
  • 750 g cebuli
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 1 szkl cukru
  • 880 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 szkl octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Ketchup z dyni
Dynię wraz z obraną cebulą ścieramy na tarce o jarzynowych oczkach. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie dodajemy cukier i na bardzo małym ogniu gotujemy przez 30 minut, często mieszając (ketchup lubi się przypalać). Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez 20 minut-pamiętamy o mieszaniu. Gorący ketchup blendujemy na gładką masę.

Przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez 30 minut. Smacznego

Z podanych składników wychodzi 8 słoiczków po 400 ml.