Sposób przygotowania:
Botwinka duszona z jogurtem greckim
Liście botwinki dokłądnie przebrać, odciąć buraczki, opłukać pod bieżącą zimną wodą.
Liście posiekać ręcznie lub malakserem albo zmielić maszynką do mięsa na sitku o dużych oczkach. Buraczki obrać i utrzeć.
Na patelnię wlać olej, dodać rozdrobnione składniki, posolić, przemieszać i dusić do miękkości. Odparować nadmiar wody i doprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i odrobiną cukru.
Pozostawić do lekkiego ostygnięcia i dodać dowolną ilość dobrego jogurtu greckiego do smaku.
Liście posiekać ręcznie lub malakserem albo zmielić maszynką do mięsa na sitku o dużych oczkach. Buraczki obrać i utrzeć.
Na patelnię wlać olej, dodać rozdrobnione składniki, posolić, przemieszać i dusić do miękkości. Odparować nadmiar wody i doprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i odrobiną cukru.
Pozostawić do lekkiego ostygnięcia i dodać dowolną ilość dobrego jogurtu greckiego do smaku.