Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Botwinka duszona z jogurtem greckim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proponuję dość nietypowy sposób na botwinkę, ale zapewniam, że miłośnikom tego warzywa posmakuje. Nie podaje się jej na gorąco, ale lekko ogrzaną albo wręcz schłodzoną w lodówce. Ciekawy dodatek do młodych ziemniaków z koperkiem i jajek sadzonych.

Botwinka duszona z jogurtem greckim

Składniki:

Botwinka duszona z jogurtem greckim

 

  • botwinka z buraczkami duży pęczek
  • jogurt grecki do smaku
  • olej roślinny 2-3 łyżki
  • sól czosnkowa do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Botwinka duszona z jogurtem greckim
Liście botwinki dokłądnie przebrać, odciąć buraczki, opłukać pod bieżącą zimną wodą.

Liście posiekać ręcznie lub malakserem albo zmielić maszynką do mięsa na sitku o dużych oczkach. Buraczki obrać i utrzeć.

Na patelnię wlać olej, dodać rozdrobnione składniki, posolić, przemieszać i dusić do miękkości. Odparować nadmiar wody i doprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i odrobiną cukru.

Pozostawić do lekkiego ostygnięcia i dodać dowolną ilość dobrego jogurtu greckiego do smaku.