aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Botwinka z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Syta i rozgrzewająca zupa – botwinka z jajkami na twardo. Dodatek jajek nadaje jej zupełnie inny smak. W zimie botwinkę przygotowuję z mrożonych przeze mnie w lecie buraczków.

Botwinka z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka z jajkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Botwinka z jajkiem
Na wrzątek wrzucamy skrzydełka. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, sól i Kucharek i gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w pół plasterki wrzucamy do zupy, nadal gotujemy. W międzyczasie obieramy ziemniaki, myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Dorzucamy do zupy i całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Następnie wrzucamy umyte i drobno pokrojone buraczki wraz z liśćmi. Zupę gotujemy jeszcze przez 5 minut. W kuku mieszamy śmietanę z wodą, zabielamy nią botwinkę. Przyprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze dwie minuty. Jajka gotujemy na twardo, ostudzone obieramy i kroimy w ćwiartki. Do talerzy nalewamy ciepłą botwinkę, na wierzchu układamy ćwiartki jajka. 
Botwinka z jajkiem
Do ugotowanego, miękkiego mięsa dodajemy marchew i pietruszkę. Nadal gotujemy.
Botwinka z jajkiem
Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Botwinka z jajkiem
Do zupy dodajemy drobno pokrojone maluteńkie buraczki z liśćmi.
Botwinka z jajkiem
Na końcu botwinkę lekko zabielamy śmietaną. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Tagi:

jajko jajka