Sposób przygotowania:
Botwinka z jajkiem
Na wrzątek wrzucamy skrzydełka. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, sól i Kucharek i gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w pół plasterki wrzucamy do zupy, nadal gotujemy. W międzyczasie obieramy ziemniaki, myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Dorzucamy do zupy i całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Następnie wrzucamy umyte i drobno pokrojone buraczki wraz z liśćmi. Zupę gotujemy jeszcze przez 5 minut. W kuku mieszamy śmietanę z wodą, zabielamy nią botwinkę. Przyprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze dwie minuty. Jajka gotujemy na twardo, ostudzone obieramy i kroimy w ćwiartki. Do talerzy nalewamy ciepłą botwinkę, na wierzchu układamy ćwiartki jajka.