Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Botwinka z czerwoną fasolą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Botwinka z czerwoną fasolą to nowość w mojej kuchni - padł pomysł, więc gotujemy! Wyszła bardzo smaczna zupa.

Botwinka z czerwoną fasolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka z czerwoną fasolą

 

  • 2 garście czerwonej fasoli
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek seler
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 litr bulionu mięsnego
  • 1 kostka rosołowa
  • 4 ziemniaki
  • 1 szklanka zakwasu na barszcz
  • kucharek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Botwinka z czerwoną fasolą
Czerwoną fasolę namoczyć na noc w wodzie. Zalać bulionem mięsnym, dodać pokrojone w kostkę marchew, seler i pietruszkę oraz pokrojony w plastry czosnek. Gotować pod przykryciem z dodatkiem kostki rosołowej do miękkości.

Botwinkę drobno posiekać, buraczki pokroić w plastry. Dodać do gotującej się zupy. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Zalać zakwasem na barszcz. Gotować razem kilka minut.

Przyprawić do smaku i podawać.
Botwinka z czerwoną fasolą
Fasolę zalać zimną wodą i moczyć przez całą noc.
Botwinka z czerwoną fasolą
Fasolę i pokrojone warzywa zalać bulionem.
Botwinka z czerwoną fasolą
Botwinkę drobno posiekać a buraczki pokroić w plastry.
Botwinka z czerwoną fasolą
Dodać pokrojone ziemniaki a kiedy będą miękkie wlać zakwas.

Tagi:

zupy warzywa