Sposób przygotowania:
Botwinka z jajkiem
Z botwinki usuwamy liście, buraczki obieramy i wszystko drobno kroimy. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości uważając, żeby się się botwinka nie rozgotowała.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet i odstawiamy na chwilę, żeby botwinka nabrała ładnego koloru.
Zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą, dodajemy śmietanę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy posiekany koper.
Podajemy z jajkiem i młodymi ziemniakami .
Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet i odstawiamy na chwilę, żeby botwinka nabrała ładnego koloru.
Zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą, dodajemy śmietanę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy posiekany koper.
Podajemy z jajkiem i młodymi ziemniakami .