Sposób przygotowania:
Botwinka na bogato
Odcinamy buraczki od liści botwinki. Obie części dokładnie myjemy.
Buraki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy pokrojone warzywo zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. W tym czasie kroimy liście botwinki oraz przygotowujemy mięsne kuleczki.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przyprawy i bułkę tartą ( ilość dozujemy sami). Całość mieszamy do połączenia składników.
Z gotowej masy mięsnej formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w mące. Tak przygotowane obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor po czym wrzucamy do gotującej się zupy.
Gotujemy około 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone liście buraka i gotujemy krótką chwilę.
Gotową zupę zdejmujemy z gazu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Nakładamy na talerz i posypujemy koperkiem.
Podajemy np. z młodymi ziemniakami.
Buraki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy pokrojone warzywo zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. W tym czasie kroimy liście botwinki oraz przygotowujemy mięsne kuleczki.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przyprawy i bułkę tartą ( ilość dozujemy sami). Całość mieszamy do połączenia składników.
Z gotowej masy mięsnej formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w mące. Tak przygotowane obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor po czym wrzucamy do gotującej się zupy.
Gotujemy około 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone liście buraka i gotujemy krótką chwilę.
Gotową zupę zdejmujemy z gazu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Nakładamy na talerz i posypujemy koperkiem.
Podajemy np. z młodymi ziemniakami.
Magdalena88
niezły kąsek
misia5
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)
misia5
Dziękuję:) Bardzo się cieszę, że botwinka w takim wydaniu Ci się spodobała :)
anemon