misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Botwinka na bogato

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Pyszna aromatyczna wiosenna zupa z mięsnymi kuleczkami. Idealna na szybki obiad dla całej rodziny. Zabarwione na różowo mięso sprawiło, że dziewczynki nie mogły się od nich oderwać.

Botwinka na bogato Więcej zdjęć (14)

Składniki:

Botwinka na bogato

 

  • Zupa:
  • 2-3 pęczki botwinki
  • 1,5-2 l rosołu drobiowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku do posypania zupy
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • Mięsne kuleczki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • przyprawy do smaku
  • bułka tarta do zagęszczenia masy
  • mąka do obtoczenia mięsnych kuleczek

Sposób przygotowania:

Botwinka na bogato
Odcinamy buraczki od liści botwinki. Obie części dokładnie myjemy.

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy pokrojone warzywo zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. W tym czasie kroimy liście botwinki oraz przygotowujemy mięsne kuleczki.

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przyprawy i bułkę tartą ( ilość dozujemy sami). Całość mieszamy do połączenia składników.

Z gotowej masy mięsnej formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w mące. Tak przygotowane obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor po czym wrzucamy do gotującej się zupy.

Gotujemy około 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone liście buraka i gotujemy krótką chwilę.

Gotową zupę zdejmujemy z gazu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Nakładamy na talerz i posypujemy koperkiem.

Podajemy np. z młodymi ziemniakami.
Botwinka na bogato
Obrane i umyte małe buraczki kroimy w kostkę
Botwinka na bogato
Buraki przekładamy do garnka i zalewamy rosołem gotujemy do miękkości
Botwinka na bogato
Liście botwinki kroimy na mniejsze kawałki
Botwinka na bogato
Do mięsa dodajemy przyprawy jajko oraz bułkę tartą
Botwinka na bogato
Składniki w misce dokładnie mieszamy
Botwinka na bogato
Z mięsa formujemy kuleczki
Botwinka na bogato
Mięsne kuleczki obtaczamy w mące
Botwinka na bogato
Mięsne kuleczki obsmażamy na złoto
Botwinka na bogato
Do zupy dodajemy obsmażone kuleczki i gotujemy około 5-7 minut
Botwinka na bogato
Na koniec dodajemy pokrojone liście botwinki i krótko gotujemy
Botwinka na bogato
Gotową zupe zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną
Botwinka na bogato
Pyszna wiosenna zupa z mięsnym dodatkiem
Botwinka na bogato
Idealna zupa na rodzinny obiad

Tagi:

zupy botwinka