Sposób przygotowania:
Żurek z grzybową nutką
Grzyby sparzamy wrzątkiem i opłukujemy. Czosnek miażdżymy albo drobniutko siekamy.
Kiełbasę dowolnie kroimy obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Stawiamy ok 3 i 1/2 litra wody, dodajemy przyprawy, grzyby i gotujemy.
Po ok 30 min gotowania dodajemy wędlinę, majeranek a następnie zakwas.
Najpierw dodajemy połowę zakwasu a potem dodajemy wg smaku.
Doprawiamy zupę do smaku i podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Kiełbasę dowolnie kroimy obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Stawiamy ok 3 i 1/2 litra wody, dodajemy przyprawy, grzyby i gotujemy.
Po ok 30 min gotowania dodajemy wędlinę, majeranek a następnie zakwas.
Najpierw dodajemy połowę zakwasu a potem dodajemy wg smaku.
Doprawiamy zupę do smaku i podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.