katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Żurek z grzybową nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna zupa której smak odmieniły i wzbogaciły suszone grzyby. Smaczna z jajkiem ale też smaczna jako dodatek do ziemniaków.

Żurek z grzybową nutką

Składniki:

Żurek z grzybową nutką

 

Sposób przygotowania:

Żurek z grzybową nutką
Grzyby sparzamy wrzątkiem i opłukujemy. Czosnek miażdżymy albo drobniutko siekamy.

Kiełbasę dowolnie kroimy obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.

Stawiamy ok 3 i 1/2 litra wody, dodajemy przyprawy, grzyby i gotujemy.

Po ok 30 min gotowania dodajemy wędlinę, majeranek a następnie zakwas.

Najpierw dodajemy połowę zakwasu a potem dodajemy wg smaku.

Doprawiamy zupę do smaku i podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

Tagi:

zupa żurek