Sposób przygotowania:
Botwinka z cukinią
Do garnka wlać zimną wodę i włożyć umyty i pokrojony między kośćmi mostek. Gotować prawie do miękkości na niewielkim ogniu, wcześniej zbierając burzyny.
Gdy mostek gotuje się na wywar przygotować warzywa. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce a por i zielone części pietruszki i selera posiekać. Koperek posiekać ale osobno, tak samo cukinię zetrzeć na tarce razem ze skórą i odłożyć. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Botwinę razem z buraczkami umyć i pokroić.
Gdy mięso jest prawie miękkie wrzucić starte warzywa i chwilę gotować, dodać przyprawy. Potem dodać cukinię, ziemniaki i koperek. Gotować aż ziemniaki prawie miękkie, dodać ocet i włożyć pokrojoną botwinkę.
Gotować kilka minut i na koniec zabielić zupę śmietaną ( można zagęścić odrobiną mąki dodając ja do śmietany, ale wtedy zupę należy zagotować ).
W razie konieczności zupę doprawić i odstawić na około pół godziny aby kolorki jeszcze naciągnęły a zupa się przegryzła.
Gdy mostek gotuje się na wywar przygotować warzywa. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce a por i zielone części pietruszki i selera posiekać. Koperek posiekać ale osobno, tak samo cukinię zetrzeć na tarce razem ze skórą i odłożyć. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Botwinę razem z buraczkami umyć i pokroić.
Gdy mięso jest prawie miękkie wrzucić starte warzywa i chwilę gotować, dodać przyprawy. Potem dodać cukinię, ziemniaki i koperek. Gotować aż ziemniaki prawie miękkie, dodać ocet i włożyć pokrojoną botwinkę.
Gotować kilka minut i na koniec zabielić zupę śmietaną ( można zagęścić odrobiną mąki dodając ja do śmietany, ale wtedy zupę należy zagotować ).
W razie konieczności zupę doprawić i odstawić na około pół godziny aby kolorki jeszcze naciągnęły a zupa się przegryzła.
karola25
zewa
Polecam, zupa jest smaczna :)