zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Botwinka z cukinią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zalegała mi w lodówce jedna cukinia i nie bardzo miałam na nią pomysł. Pomyślałam, że dodam ja do botwinki. Zupka wyszła pyszna a jutro będzie jeszcze lepsza. Bo ja zawsze gotuję botwinkę na dwa dni bo na drugi dzień lepiej nam smakuje.

Botwinka z cukinią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Botwinka z cukinią

składniki główne

  • 1 mostek pieczeniowy ( ok. 1 kg )
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 1 cukinia
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 średniego selera
  • 1 pęczek koperku
  • 4 zielone części selera
  • 6 natek pietruszki
  • 700 g ziemniaków
  • 3 l wody
  • 300 ml śmietany 18 %

do smaku

Sposób przygotowania:

Botwinka z cukinią
Do garnka wlać zimną wodę i włożyć umyty i pokrojony między kośćmi mostek. Gotować prawie do miękkości na niewielkim ogniu, wcześniej zbierając burzyny.

Gdy mostek gotuje się na wywar przygotować warzywa. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce a por i zielone części pietruszki i selera posiekać. Koperek posiekać ale osobno, tak samo cukinię zetrzeć na tarce razem ze skórą i odłożyć. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Botwinę razem z buraczkami umyć i pokroić.

Gdy mięso jest prawie miękkie wrzucić starte warzywa i chwilę gotować, dodać przyprawy. Potem dodać cukinię, ziemniaki i koperek. Gotować aż ziemniaki prawie miękkie, dodać ocet i włożyć pokrojoną botwinkę.

Gotować kilka minut i na koniec zabielić zupę śmietaną ( można zagęścić odrobiną mąki dodając ja do śmietany, ale wtedy zupę należy zagotować ).

W razie konieczności zupę doprawić i odstawić na około pół godziny aby kolorki jeszcze naciągnęły a zupa się przegryzła. 
Botwinka z cukinią
Gdy mięso jest prawie miękkie wrzucić starte warzywa i chwilę gotować, dodać przyprawy.
Botwinka z cukinią
Gotować aż ziemniaki prawie miękkie, dodać ocet i włożyć pokrojoną botwinkę.
Botwinka z cukinią
zabielić zupę śmietaną ( można zagęścić odrobiną mąki

Tagi:

cukinia