renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Różowa kalafiorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł na zupę kalafiorową z buraczkami zrodził się przypadkiem, ale okazał się strzałem w dziesiatkę.

Różowa kalafiorowa

Składniki:

Różowa kalafiorowa

 

Sposób przygotowania:

Różowa kalafiorowa

Etap 1

Różowa kalafiorowa
Na rozgrzaną oliwę wrzucić buraczki i czosnek.

W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone w kostkę buraczki i czosnek w plasterki, smazyc przez ok. 5 minut.

Etap 2

Różowa kalafiorowa
Do garnka dorzucić posiekany lubczyk i dalej smażyć.

Następnie dorzucić posiekany lubczyk, smażyć kolejne 5 minut.

Etap 3

Różowa kalafiorowa
Po dodaniu ziemniaków i marchewki nadal dusić.

Następnie dodać ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę, dusić 10 minut.

Etap 4

Różowa kalafiorowa
Zalać warzywa bulionem i gotować 10 minut.

Po tym czasie dolać bulion i gotować ok. 10 minut.

Etap 5

Różowa kalafiorowa
Kalafior w zupie gotować tylko kilka minut, żeby się nie rozgotował.

Następnie dodać kalafiora podzielonego na małe różyczki, gotować klika, minut, ale tak aby się nie rozgotował. Doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i śmietanę. Na koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.