Sposób przygotowania:
Lekka zupa cukiniowa
Na gazie stawiamy garnek z bulionem. Obieramy ze skórki ziemniaki i marchewkę, myjemy i kroimy w kosteczkę a potem znowu wkładamy do zimnej wody.
Do gotującego się bulionu wkładamy marchew i ziemniaki, zmniejszamy gaz i gotujemy przez 10 minut. W tym czasie cukinię obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, odciskamy i dodajemy do gotującej się zupy. Przyprawiamy ziołami i solą i pieprzem do smaku. Gotujemy razem jeszcze przez 5 minut.
Po tym czasie do jogurtu dodajemy trochę gorącej zupy i go hartujemy. Wlewamy ciepły jogurt do zupy, mieszamy i razem zagotowujemy. Wyłączamy gaz i nalewamy zupę na talerze.
Do gotującego się bulionu wkładamy marchew i ziemniaki, zmniejszamy gaz i gotujemy przez 10 minut. W tym czasie cukinię obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, odciskamy i dodajemy do gotującej się zupy. Przyprawiamy ziołami i solą i pieprzem do smaku. Gotujemy razem jeszcze przez 5 minut.
Po tym czasie do jogurtu dodajemy trochę gorącej zupy i go hartujemy. Wlewamy ciepły jogurt do zupy, mieszamy i razem zagotowujemy. Wyłączamy gaz i nalewamy zupę na talerze.