edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Botwinka z kalarepą i marchewką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Trzyskładnikowa, zaskakująco smaczna surówka do smażonego kurczaka

Botwinka z kalarepą i marchewką

Składniki:

Botwinka z kalarepą i marchewką

 

  • Trzy garście młodych liści botwinki
  • kawałek marchewki (ok. 5 cm)
  • 1/4 naprawdę dużej kalarepy
  • olej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Botwinka z kalarepą i marchewką
Liście botwinki kupiłam już umyte i osuszone, więc od razu z opakowania przełożyłam je do miski. Marchew obrałam, opłukałam i starłam na tarce na średnie wiórki. Kawałek umytej kalarepki obrałam i starłam na duże wiórki. Warzywa przełożyłam do botwinki. Tuż przed podaniem skropiłam olejem i sokiem z cytryny, posoliłam i popieprzyłam do smaku. Wymieszałam bardzo delikatnie, ponieważ liście botwinki szybko tracą kondycję.