Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Botwinka z rzepą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zawsze smaczna i pachnąca wiosną zupa.

Botwinka z rzepą

Składniki:

Botwinka z rzepą

 

  • 1 pęczek botwiny, ok. 800 g
  • 4 małe buraki, 250 g
  • 2 marchewki
  • 1 rzepa, ok. 170 g
  • seler naciowy, ok. 150 g
  • 5 ziemniaków
  • 3 litry wywaru lub wody
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • kwaśna śmietana opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Botwinka z rzepą
Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić jak kto lubi, np. marchew w krążki, buraki i rzepę w pół- lub ćwierć-krążki, ziemniaki w kostkę, seler na kawałki a liście botwiny w paski. Do gotującego wywaru wrzucić najpierw buraki i rzepę i pogotować je ok. 10 minut, dodać marchew, seler i pokrojone łodygi botwiny i gotować ok. 5 minut, następnie dodać ziemniaki i liście i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem, podać z posypaną natką i łyżeczką kwaśnej śmietany.