Sposób przygotowania:
Botwinkowa tartaETAP 1
Umyty i osuszony filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie smażymy.
ETAP 2
Botwinkę przepłukujemy, osuszamy i kroimy ma mniejsze części. Młode buraczki kroimy w plasterki.
ETAP 3
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przysmażamy na oleju. Do delikatnie zrumienionej dodajemy przygotowaną botwinkę. Całość chwilkę przysmażamy, do momentu jak liście stracą na objętości. Gotową botwinkę zdejmujemy z ognia.
ETAP 4
Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi otrzymanego, mniejszego już ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Przyklejamy do nich odcięte paski ciasta. Smarujemy je jajkiem. W ten sposób otrzymujemy wyższą ramkę.
ETAP 5
Na środek ciasta wykładamy przygotowaną, delikatnie przestygniętą botwinkę. Na niej układamy kostki sera oraz filetu. Całość oprószamy tymiankiem.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ją około 25 minut do zrumienienia spodu i brzegów.