cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Tarta z botwinką i kozim serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna tarta na cieście francuskim z botwinką i kozim serem. Kozi serek można zastapić dowolnym tym od krówki , a tarta nadal bedzie pyszna

Tarta z botwinką i kozim serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z botwinką i kozim serem

 

  • / na foremkę o śr.25 cm/

 

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 pęczek botwinki /z malutkimi buraczkami-ok.500 g/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 200 g sera ricotta /u mnie kozia/
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera /u mnie kozi/
  • czerwony pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Tarta z botwinką i kozim serem
-Botwinkę dokładnie umyć. -Liście pokroić na większe kawałki, łodygi dość drobno, a malutkie buraczki przekroić na pól. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojone cebulę, czosnek ,pokrojone łodyżki botwinki i małe buraczki, chwile podsmażyć. -Dodać 2-3łyżki wody, łyżkę octu balsamicznego i mieszając dusić kilka minut, aż warzywa zmiękną. -Dodać liście botwinki i smażyć jeszcze ok. 2-3 minuty /do całkowitego zredukowania płynu/. -Doprawić do smaku solą i pieprzem. -Można wyjąć czosnek /ja jednak czostawiłam, ponieważ go lubię/. -Odstawić do przestudzenia. -Ciasto francuskie przyciąć do wymiarów foremki. -Spód wyłożyć papierem do pieczenia. -Wyłożyć dno i boki formy,nakłuć widelcem , posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem. -Ciasto podpiec w gorącym piekarniku ok 10 minut. -Ricottę wymieszać starannie z jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej , posiekany koperek. -2/3 farszu botwinkowego wyłożyć na podpieczony spód ciasta. -Przykryć masą serową. -Nałożyć pozostały farsz, a wierzch posypać startym serem. -Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika/ 180 st.C/ i piec do momentu, aż masa zetnie się , a wierzch przyrumieni /ok.20 minut/ Tarę podawać lekko przestudzoną. Doskonale smakuje również całkiem zimna. Moją tartę skropiłam przed podaniem dość obficie octem balsamicznym.
Tarta z botwinką i kozim serem
Ciasto wyłozyć na blaszkę i podpiec składniki farszu wymieszać.
Tarta z botwinką i kozim serem
Botwinkę pokroić i poddusić na oliwie z dodatkiem cebuli i czosnku.
Tarta z botwinką i kozim serem
Na podpieczone ciasto wyłożyć składniki farszu i upiec tartę.
Tarta z botwinką i kozim serem
Tarte kroić po lekkim przestudzeniu lub podawać na zimno /doskonałym dodatkiem może być napój kokosowo botwinkowy/.