Sposób przygotowania:
Tarta z botwinką i kozim serem
-Botwinkę dokładnie umyć. -Liście pokroić na większe kawałki, łodygi dość drobno, a malutkie buraczki przekroić na pól. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojone cebulę, czosnek ,pokrojone łodyżki botwinki i małe buraczki, chwile podsmażyć. -Dodać 2-3łyżki wody, łyżkę octu balsamicznego i mieszając dusić kilka minut, aż warzywa zmiękną. -Dodać liście botwinki i smażyć jeszcze ok. 2-3 minuty /do całkowitego zredukowania płynu/. -Doprawić do smaku solą i pieprzem. -Można wyjąć czosnek /ja jednak czostawiłam, ponieważ go lubię/. -Odstawić do przestudzenia. -Ciasto francuskie przyciąć do wymiarów foremki. -Spód wyłożyć papierem do pieczenia. -Wyłożyć dno i boki formy,nakłuć widelcem , posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem. -Ciasto podpiec w gorącym piekarniku ok 10 minut. -Ricottę wymieszać starannie z jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej , posiekany koperek. -2/3 farszu botwinkowego wyłożyć na podpieczony spód ciasta. -Przykryć masą serową. -Nałożyć pozostały farsz, a wierzch posypać startym serem. -Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika/ 180 st.C/ i piec do momentu, aż masa zetnie się , a wierzch przyrumieni /ok.20 minut/ Tarę podawać lekko przestudzoną. Doskonale smakuje również całkiem zimna. Moją tartę skropiłam przed podaniem dość obficie octem balsamicznym.