paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Ravioli z botwinką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeżeli nie macie pomysłu na botwinkę to polecam ten o to. Pierożki są delikatne w smaku i oryginalne.

Ravioli z botwinką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ravioli z botwinką

 

  • Ciasto:
  • 1/2 pęczka koperku
  • mąka+1 jajko+ letnia woda+ sól
  • Farsz:
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 dymka
  • 1,5 łyżki serka mascarpone
  • 1,5 łyżki bułki tartej

 

Sposób przygotowania:

Ravioli z botwinką
Drobno posiekaną botwinkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulkę drobno siekamy i szklimy na masełku, pod koniec dodajemy odsączoną botwinkę i podsmażamy jeszcze chwilę. Odstawiamy na bok by całkowicie wystygło. Z mąki, wody, jajka, szczypty soli i posiekanego koperku zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, które wałkujemy cienko, wykrawamy krążki. Botwinkę i cebulkę mieszamy z mascarpone i bułką tartą, doprawiamy. Lepimy ravioli i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie.
Ravioli z botwinką
Nie rozgotujmy botwinki, bo będzie papkowata
Ravioli z botwinką
Tylko lekko podsmazamy po dodaniu botwinki
Ravioli z botwinką
Ciasto przykrywamy sciereczką żeby nie wyschło
Ravioli z botwinką
Zamiast rawioli mozna ulepic zwykłe pierożki