Sposób przygotowania:
Serowa tarta z botwinką
Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30min. Rozwałkować i nałożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, a nadmiar ciasta odciąć. Jeśli ciasto się ogrzało wstawić ponownie do lodówki. Piec w 190*C przez 20min. NADZIENIE: Fileta i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć z czosnkiem na patelni. Botwinkę umyć i pokroić w ok 2cm kawałki. Buraczki pokroić na plasterki. Dodać do kurczaka i dusić, aż zmięknie. W misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę i dobrze zmielony twaróg. Przyprawić, pamiętając, że feta jest słona. Podpieczoną tartę posmarować białkiem co zostało ze składników na ciasto. To co pozostanie można wlać do mieszanki jajecznej. Na tartę wyłożyć kurczaka z botwinką i fetę pokrojoną w kostkę. Zalać mieszanką jajeczno-twarogową. Wcześniej odłożyłam buraczki pokrojone w plasterki i parę kawałków łodyżek, aby wyłożyć je na wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C, a po 15 minutach zmniejszyć do 180*C i piec kolejne 15min. Smacznego!