zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2328]

Filet z farszem warzywnym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

kolejne kolorowe i pyszne nadziewane fileciki

Filet z farszem warzywnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z farszem warzywnym

 

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • Nadzienie :
  • 3 łyżki posiekanej botwinki ( użyłam mrożonej )
  • 5 balnszowanych różyczek brokuła
  • 1 łyżka kukurydzy z puszki
  • kilka szczypiorków
  • 1/4 czerwonej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • 1 łyżka masła
  • Panierka :
  • 1/3 szk bułki tartej
  • 1,5 szk płatków kukrydzianych
  • papryka ostra
  • Dodatkowo :
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Filet z farszem warzywnym
Filety umyć, osuszyć i zrobić w środku nacięcie robiąc kieszeń. Paprykę pokroić w kostkę a kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypior posiekać a brokuła pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić masło, wrzucić botwinkę i paprykę i podsmażyć. Następnie dodać resztę składników i doprawić farsz do smaku. Gotowy farsz przestudzić a gdy ostygnie napełnić nim filety. Jajka wybić do talerza i rozbełtać z solą. Bułkę tartą wymieszać z papryką i lekko zmiksowanymi płatkami kukurydzianymi. Na patelnie wlać olej ale ma być tyle aby filety prawie do połowy były zakryte olejem i rozgrzać go. Przygotowane nadziane filety obtoczyć w mące, potem zanurzyć w jajku i na koniec panierować w mieszance płatków i bułki tartej. Filety smażyć z obu stron na złoto brązowy kolor. Podawać np. z ziemniakami i surówką.
Filet z farszem warzywnym
przygotować farsz do filetów który należy podmsązyć na maśle
Filet z farszem warzywnym
przygotowane filkety napełnić farszem ...
Filet z farszem warzywnym
nadziane filety panierować w przygotowanej panierce
Filet z farszem warzywnym
a potem smażyć je na oleju na złoty kolor