jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Botwinkowa zupa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam jej różową barwę, której intensywność zależy głównie od wielkości buraczków przy botwince. Pozostałe warzywa możemy dowolnie komponować. Na przykład brokuł można zastąpić kalafiorem, a natkę pietruszki młodym koperkiem.

Botwinkowa zupa

Składniki:

Botwinkowa zupa

SKŁADNIKI

  • Pęczek botwinki,
  • 1 brokuł,
  • ¾ szklanki zielonego groszku,
  • 3 małe marchewki,
  • Około 2 litry rosołu,
  • Śmietana do zabielenia,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Sól do smaku,
  • Papryka do smaku,
  • Ok 2 łyżki soku z cytryny,
  • Natka pietruszki do posypania,

Sposób przygotowania:

Botwinkowa zupa
Oczyszczamy i myjemy potrzebne warzywa. Marchew kroimy w plasterki, a buraczki w kostkę. Łodygi botwinki kroimy na mniejsze części.

Brokuł dzielimy na różyczki.

Rosół podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy buraczki oraz marchew, jako, że składniki te będą się najdłużej gotować. Warzywa te gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie dodajemy groszek cukrowy, brokuł oraz łodygi botwinki. Do gotujących warzyw dodajemy sok z cytryny. Gotujemy je do momentu jak staną się miękkie.

Gdy warzywa są gotowe zupę zabielamy śmietaną. Doprawiamy ją do smaku według smaków i gustów rodziny. Gotową porcjujemy na talerze. Podajemy oprószoną natką pietruszki.