Sposób przygotowania:
Botwinka z żółtą cukinią
Przygotowujemy wywar: ćwiartki z kurczaka wrzucamy do garnka, wlewamy zimną wodę, solimy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je, a wywar przecedzamy.
Przygotowujemy warzywa: liście botwinki dokładnie płuczemy i kroimy na kawałki, ziemniaki i seler kroimy w kostkę, młode buraczki w półplasterki, marchewkę i pietruszkę w plasterki.
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy razem ze skórką w ćwierćplasterki.
Wrzucamy warzywa do gotującego się wywaru (oprócz liści botwinki oraz cukinii) i gotujemy przez 10 minut. Następnie wrzucamy cukinię i gotujemy 5 minut.
Dodajemy liście botwinki i gotujemy kolejne 5 minut.
Zabielamy zupę śmietaną rozrobioną z niewielką ilością zupy. Przyprawiamy pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.
Przygotowujemy warzywa: liście botwinki dokładnie płuczemy i kroimy na kawałki, ziemniaki i seler kroimy w kostkę, młode buraczki w półplasterki, marchewkę i pietruszkę w plasterki.
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy razem ze skórką w ćwierćplasterki.
Wrzucamy warzywa do gotującego się wywaru (oprócz liści botwinki oraz cukinii) i gotujemy przez 10 minut. Następnie wrzucamy cukinię i gotujemy 5 minut.
Dodajemy liście botwinki i gotujemy kolejne 5 minut.
Zabielamy zupę śmietaną rozrobioną z niewielką ilością zupy. Przyprawiamy pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.