Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 739]

Botwinka z żółtą cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna i lekka zupa z botwinki i młodych warzyw. Ugotowane mięso można podzielić na kawałki i podawać w zupie.

Botwinka z żółtą cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka z żółtą cukinią

 

Sposób przygotowania:

Botwinka z żółtą cukinią
Przygotowujemy wywar: ćwiartki z kurczaka wrzucamy do garnka, wlewamy zimną wodę, solimy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je, a wywar przecedzamy.

Przygotowujemy warzywa: liście botwinki dokładnie płuczemy i kroimy na kawałki, ziemniaki i seler kroimy w kostkę, młode buraczki w półplasterki, marchewkę i pietruszkę w plasterki.

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy razem ze skórką w ćwierćplasterki.

Wrzucamy warzywa do gotującego się wywaru (oprócz liści botwinki oraz cukinii) i gotujemy przez 10 minut. Następnie wrzucamy cukinię i gotujemy 5 minut.

Dodajemy liście botwinki i gotujemy kolejne 5 minut.

Zabielamy zupę śmietaną rozrobioną z niewielką ilością zupy. Przyprawiamy pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.
Botwinka z żółtą cukinią
Ćwiartki z kurczaka wrzucamy do garnka, wlewamy zimną wodę, solimy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Botwinka z żółtą cukinią
Przygotowujemy warzywa: liście botwinki dokładnie płuczemy i kroimy na kawałki, ziemniaki i seler kroimy w kostkę, młode buraczki w półplasterki, marchewkę i pietruszkę w plasterki.
Botwinka z żółtą cukinią
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy razem ze skórką w ćwierćplasterki.
Botwinka z żółtą cukinią
Dodajemy liście botwinki i gotujemy kolejne 5 minut.

Tagi:

zupa botwinka