Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Brokułowa zupa-krem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupa, gotowa w pół godzinki, zagęszczona serkiem topionym i podana z domową bagietką czosnkową. Można podać z dowolnymi dodatkami. Polecam.

Brokułowa zupa-krem

Składniki:

Brokułowa zupa-krem

Na zupę:

  • Na zupę:
  • 50 dag różyczek brokuła ( świeży lub mrożony )
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 5 dag dowolnego serka topionego
  • bulion warzywny według uznania
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • lubczyk suszony według uznania
  • pietruszka suszona według uznania

Dodatkowo:

  • domowa bagietka lub inne dodatki

Sposób przygotowania:

Brokułowa zupa-krem
1. Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy, uważając, żeby za mocno nie przypiec, mają być takie ładnie szkliste, następnie wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości.

2. Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy serek topiony i blendujemy blenderem na gładki krem. Jeżeli uznamy, że trzeba dolać gorącej wody lub bulionu to dolewamy. Zupę przyprawiamy przyprawami do smaku i zagotowujemy.

3. Gorącą podajemy z dowolnymi dodatkami, u mnie była to domowa bagietka czosnkowa. Smacznego życzę.