Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 858]

Naleśniki z mąki kukrydzianej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki przygotowane w całości z mąki kukurydzianej. Można je podać np. z serem i owocami lub z ulubionym dżemem.

Naleśniki z mąki kukrydzianej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki z mąki kukrydzianej

 

  • mąka kukurydziana 2 szklanki
  • jajka 3 szt
  • mleko 1,5 szklanki
  • woda gazowana 1/2 szklanki
  • oliwa 1-2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • cukier 1 szczypta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mąki kukrydzianej
Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę i wbijamy jajka. Dodajemy mleko, wodę gazowaną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukru oraz oliwę z oliwek. Miksujemy do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.

Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Podajemy na przykład z ulubionym dżemem.
Naleśniki z mąki kukrydzianej
Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę i wbijamy jajka.
Naleśniki z mąki kukrydzianej
Dodajemy mleko, wodę gazowaną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukru oraz oliwę z oliwek.