BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1227]

Botwinka z ziemniakami i jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czas botwinki nadszedł, więc czas na różne zupy z botwinki. Moja zupa z botwinki podana z ugotowanymi na twardo jajkami.

Botwinka z ziemniakami i jajkiem

Składniki:

Botwinka z ziemniakami i jajkiem

 

  • botwinka młoda 2 pęczki,
  • bulion mięsno - warzywny około 1,5 litra,
  • ziemniaki 3 szt,
  • ocet lub sok z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • śmietana 30% 200 ml,
  • koperek zielony 1/2 pęczka,

 

  • Dodatkowo;
  • jajka ugotowane na twardo,

Sposób przygotowania:

Botwinka z ziemniakami i jajkiem
Przygotować bulion. Liście botwinki odciąć od buraczków.

Liście dokładnie umyć i poszatkować razem z łodyżkami, a buraczki obrać, zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę.

Ziemniaki po obraniu pokroić w większą kostkę, następnie pogotować w osolonej wodzie około 8 minut, 

Po ugotowaniu wodę odlać a ziemniaki dodać do wcześniej przygotowanego , gotującego się bulionu.

Gotować na małym ogniu przez 10 minut,podczas gotowania dodać buraczki oraz poszatkowane liście botwinki.

Gotować do miękkości ziemniaków.

Botwinkę doprawić octem lub sokiem z cytryny, pieprzem oraz w razie potrzeby solą do smaku.

Pod koniec gotowania zabielić śmietaną 30 %, dodać posiekany koperek zielony.

Botwinkę podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.