Sposób przygotowania:
Botwinka z ziemniakami i jajkiem
Przygotować bulion. Liście botwinki odciąć od buraczków.
Liście dokładnie umyć i poszatkować razem z łodyżkami, a buraczki obrać, zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę.
Ziemniaki po obraniu pokroić w większą kostkę, następnie pogotować w osolonej wodzie około 8 minut,
Po ugotowaniu wodę odlać a ziemniaki dodać do wcześniej przygotowanego , gotującego się bulionu.
Gotować na małym ogniu przez 10 minut,podczas gotowania dodać buraczki oraz poszatkowane liście botwinki.
Gotować do miękkości ziemniaków.
Botwinkę doprawić octem lub sokiem z cytryny, pieprzem oraz w razie potrzeby solą do smaku.
Pod koniec gotowania zabielić śmietaną 30 %, dodać posiekany koperek zielony.
Botwinkę podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.
Liście dokładnie umyć i poszatkować razem z łodyżkami, a buraczki obrać, zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę.
Ziemniaki po obraniu pokroić w większą kostkę, następnie pogotować w osolonej wodzie około 8 minut,
Po ugotowaniu wodę odlać a ziemniaki dodać do wcześniej przygotowanego , gotującego się bulionu.
Gotować na małym ogniu przez 10 minut,podczas gotowania dodać buraczki oraz poszatkowane liście botwinki.
Gotować do miękkości ziemniaków.
Botwinkę doprawić octem lub sokiem z cytryny, pieprzem oraz w razie potrzeby solą do smaku.
Pod koniec gotowania zabielić śmietaną 30 %, dodać posiekany koperek zielony.
Botwinkę podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.
gusia1000