Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 213]

Bulgur z zielonymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyśmienita smażona kasza doprawiona ziołami Ojca Mateusza z brokułem, szparagami i cukinią. Masło dodane na koniec smażenia dodaje kremowości i smaku.Danie które cieszy oko i podniebienie, jest lekkie i syte.

Bulgur z zielonymi warzywami

Składniki:

Bulgur z zielonymi warzywami

 

  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 brokuł ( ok 500 g)
  • 1 pęczek zielonych szparagów ( ok. 500 g)
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • olej kokosowy do smażenia
  • 2 łyżki ziół Ojca Mateusza
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Bulgur z zielonymi warzywami
Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Warzywa myjemy.

Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce , blanszujemy w osolonym wrzątku. Brokuła dzielimy na małe różyczki także blanszujemy. Cukinię kroimy w pół plastry.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, przesmażamy cukinie, wsypujemy kaszę oraz przyprawy.

Dodajemy brokuła oraz szparagi. Smażymy ok 5 min co chwila mieszając.

Na koniec dodajemy masło, mieszamy do jego rozpuszczenia.

Podajemy posypane natką pietruszki.