SUPERPRZEPIS

Bounty z ricottą

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Bounty z ricottą Więcej zdjęć (4)

Ten powszechnie znany przysmak, wykonany w domu nabiera „rajskiego smaku”. Czekolada nadaje słodyczy, serek wilgotności, a mąka kokosowa rewelacyjnego aromatu!

Składniki:

Bounty z ricottą

SKŁADNIKI

  • 100 gram mąki kokosowej,
  • 250 gram ricotty,
  • 100 gram białej czekolady,
  • Ok 200- 250 gram mlecznej czekolady,
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki do rozpuszczenia białej czekolady
  • Wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Bounty z ricottą

ETAP 1

Bounty z ricottą
Przygotowaną masę dzielimy na 9 części

Do miski przekładamy mąkę. Dodajemy do niej serek. Całość razem mieszamy.

W garnuszku podgrzewamy śmietankę. W ciepłej rozpuszczamy na wolnym ogniu pokrojoną białą czekoladę.

Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy serowo- kokosowej. Całość dokładnie mieszamy.

Gotową masę dzielimy na około 9 części – u mnie tyle właśnie wyszło batonów.

ETAP 2

Bounty z ricottą
Uformowane batony schładzamy, by masa zastygła

Z każdej części formujemy w dłoniach batony. Gotowe odkładamy do chłodu, by zastygły. Ja pozostawiłam je na noc w lodówce.

ETAP 3

Bounty z ricottą
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę

Gdy batony są już zastygnięty oblewamy je czekoladą.

Mleczną czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

ETAP 4

Bounty z ricottą
Po oblaniu, batony wykładamy na folię aluminiową

Płynną polecamy nasze batony z każdej strony. Gotowe umieszczamy na folii aluminiowej i schładzamy, by czekolada zastygła.

ETAP 5

Bounty z ricottą
Gorzka czekoladą wykonujemy wzorki na batonach

Moje batony dodatkowo po zastygnięciu mlecznej czekolady udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Gdy gorzka czekolada zastygnie deser można zajadać.

Batony przechowujemy w lodówce.

Tagi:

batoniki deser