akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pyszne ciasto Bounty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Czekoladowy biszkopt, masa kokosowa i polewa czekoladowa...poezja! Ciasto odwzorowane na popularnym batoniku Bounty.

Pyszne ciasto Bounty

Składniki:

Pyszne ciasto Bounty

Biszkopt czekoladowy

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 50 g ciemnej czekolady, startej

Masa kokosowa

  • 600 ml mleka
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 240 g masła

Polewa czekoladowa

  • 200 g mlecznej/gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 120 g masła

Sposób przygotowania:

Pyszne ciasto Bounty

Biszkopt czekoladowy

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, miksować (piana nie może opaść!) Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do piany razem z startą czekoladą i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 25 minut do "suchego patyczka" Upieczony biszkopt ostudzić w uchylonym piekarniku.

Masa kokosowa

Mleko zagotować z cukrami, a następnie dodać wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu do momentu wchłonięcia przez wiórki mleka (około 15-20 minut) Po tym czasie do gorącej masy dodać masło. Mieszać, aż się rozpuści. Masę pozostawić do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, do uzyskania jednolitej, gęstej polewy. Przestudzić.

ETAP 3:

Biszkopt umieścić w blaszce, w której był pieczony. Wysmarować go masą kokosową i schłodzić 30 minut. Po tym czasie wierzch ciasta polać polewą i ponownie schłodzić (ciasto najlepiej smakuję na następny dzień) Smacznego!