Sposób przygotowania:
Chleb z foremki pszenny z otrębami żytnimiWykonanie :
Mąkę przesiewamy nad misa, dodajemy otręby, drożdże, sól, cukier. Przesypujemy te wszystkie składniki do misy. Zalewamy ciepłą wodą i włączamy robota, wyrabia nam ciasto chlebowe 5 minut-czynność powtarzamy jeszcze dwa razy czyli razem 15 minut. Ciasto jest dobrze wyrobione.
Przekładamy ciasto na deseczkę i zakrywamy je kloszem szklanym by wyrosło.
Drożdże sypkie dłużej wyrastają niż świeże wiec tak na 1.1/2 godziny. Ponownie wyrabiamy ciasto, formujemy wałek.
Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy mąką i przekładamy ciasto chlebowe. Nacinamy na skos ( powstaną pęknięcia). Przykrywamy ściereczką niech ponownie wyrośnie.
Pieczemy 20 minut w 220 stopniach, a następnie zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.
Piekę w piecu parowym, jeśli nie macie to wstawiacie naczynie z wodą na dno piekarnika. Co spowoduje , że skórka będzie rumiana i chrupiąca.