Sposób przygotowania:
Brokół i brukselka w sosie Hollandaise
Wodę i sok z cytyny wlać do metalowego lub szklanego naczynia , najlepiej miska , postawić na garnku z gotującą się wodą tak, by dno miski nie dotykało wody. Woda powinna tylko lekko się gotować . Dodać żółtka i ubijać trzepaczką aż płyn stanie się spieniony i puszysty. Zdjąć miskę z garnka i ubijając dodawać powoli rozpuszczone masło, aż sos stanie się gęsty. Dodać posiekana bazylie oraz pietruszkę i doprawic do smaku solą oraz bialym lub kajeńskim pieprzem. Brukselkę gotujemy w wodzie przyprawionej ziarenkami smaku z dodatkiem mleka ( to ważne by nie miała gorzkawego posmaku ) kalafior podgotowujemy aldente z dodatkiem soli i łyzeczką cukru , do durszlaka wkładamy brokoł i doprawiony ziarenkami smaku gotujemy przykryty na parze , gdy brukselka i kalafior sa już gotowe dodajemy do brokuła i doprowadzamy do ostatecznego dogotowania brokoł , kalafior i brukselka nie powinny se rozpadać i powinny mieć swój dobry wyrazisty kolor .Podajemy polane sosem hollandaise. Z tym sosem najlepiej smakuja mi szparagi - smacznego:) P.S. można już nabyć sos hollandaise w torebce "Knorr"