ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Brokuły w maśle czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przygotowanie: 10 minut, przyrządzenie: 12minut.

Brokuły w maśle czosnkowym

Składniki:

Brokuły w maśle czosnkowym

 

  • 1 kg brokułów
  • pół szklanki rosołu warzywnego
  • pół szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 g (pół kostki) masła
  • sól i czarny pieprz
  • 50 g parmezanu

Sposób przygotowania:

Brokuły w maśle czosnkowym
1) Brokuły umyć pod bieżącą wodą i starannie osączyć. Liście i rozwinięte, żółte, różyczki usunąć. Pozostałe różyczki odciąć od głąba, łodygi nieco skrócić oraz naciąć na krzyż spody.

2) Rosół warzywny z dodatkiem białego wina i 1/2 łyżeczki soli zagotować. Włożyć brokuły i gotować pod przykryciem przez około 12 minut, aż będą miękkie. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, osączyć i trzymać w cieple.

3) Czosnek obrać, oprószyć resztą soli i rozgnieść nożem na pastę. Masło stopić i wymieszać z czosnkiem.

4) Brokuły ułożyć na półmisku, przyprawić solą i pieprzem, polać masłem czosnkowym lub podać masło w oddzielnej, podgrzanej miseczce. Posypać parmezanem i podawać.

Tagi:

brokuły