Sposób przygotowania:
Brokuły w sosie migdałowym
Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Przygotować sos: utrzeć na gładką masę lub zmiksować twaróg z mlekiem, dodać żółtko i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać drobno posiekane migdały. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z natką pietruszki i ubitą śmietanką, lekko schłodzić. Ugotowane brokuły ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem. Podawać jako wykwintny dodatek do delikatnych pieczonych mięs lub drobiu albo na zimno jako przekąskę.
Przygotować sos: utrzeć na gładką masę lub zmiksować twaróg z mlekiem, dodać żółtko i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać drobno posiekane migdały. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z natką pietruszki i ubitą śmietanką, lekko schłodzić. Ugotowane brokuły ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem. Podawać jako wykwintny dodatek do delikatnych pieczonych mięs lub drobiu albo na zimno jako przekąskę.