bee

bee

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Brownie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zakalec nie może się nie udać! :) Z wierzchu kruche, skrywa w sobie mroczną, gęstą i mocno czekoladową kwintesencję rozpusty.

Brownie

Składniki:

Brownie

 

  • 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
  • 1 kostka (200 g) masła / margaryny
  • 100 g mąki
  • 200 g cukru
  • 4 całe jajka
  • 4 łyżeczki mocnego naparu z kawy
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g orzechów włoskich /laskowych /ziemnych
  • 30 g suszonych śliwek / fig

 

 

Sposób przygotowania:

Brownie
Masło pokrojone w kostkę roztopić w kąpieli wodnej, dodać połamaną czekoladę, odstawić do ostygnięcia. W oddzielnym naczyniu zmiksować całe jajka, dodając cukier, cukier waniliowy, sól i napar z kawy. Na końcu dodać masę czekoladową, suszone owoce i orzechy. Ja uprzednio namaczam je we wrzątku. Przełożyć do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 C około 20 minut.
Doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Lubi poleżeć jeden dzień w lodówce, mikrofali również się nie boi. Śmiało można podawać z przysłowiową wisienką i odrobiną kwaśnej śmietany, zwłaszcza, jeśli jest ciepłe.