Sposób przygotowania:
Brownie z czekoladowym ganache
Ciasto : Masło kroimy w kostkę łączymy z pokruszoną gorzką czekoladą i rozpuszczamy na parze. Rozpuszczoną masę maślano – czekoladową odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę łączymy z kakao. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę wszystko starannie mieszamy. Do masy dodajemy wymieszaną wcześniej mąkę z kakao i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ganache: śmietanę wlewamy do rondelka i podgrzewamy (nie wolno jej zagotować ! ). Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i za pomocą szpatułki łączymy składniki w jednolitą czekoladową masę.
Tak przygotowany krem wylewamy na przestudzone ciasto i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę wszystko starannie mieszamy. Do masy dodajemy wymieszaną wcześniej mąkę z kakao i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ganache: śmietanę wlewamy do rondelka i podgrzewamy (nie wolno jej zagotować ! ). Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i za pomocą szpatułki łączymy składniki w jednolitą czekoladową masę.
Tak przygotowany krem wylewamy na przestudzone ciasto i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.