Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Brownie z czekoladowym ganache

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto dla kochających czekoladę, mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem czekoladowym, przeniesie Was w krainę szczęśliwości :)

Brownie z czekoladowym ganache Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brownie z czekoladowym ganache

 

Sposób przygotowania:

Brownie z czekoladowym ganache
Ciasto : Masło kroimy w kostkę łączymy z pokruszoną gorzką czekoladą i rozpuszczamy na parze. Rozpuszczoną masę maślano – czekoladową odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę łączymy z kakao. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę.

Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę wszystko starannie mieszamy. Do masy dodajemy wymieszaną wcześniej mąkę z kakao i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Ganache: śmietanę wlewamy do rondelka i podgrzewamy (nie wolno jej zagotować ! ). Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i za pomocą szpatułki łączymy składniki w jednolitą czekoladową masę.

Tak przygotowany krem wylewamy na przestudzone ciasto i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Brownie z czekoladowym ganache
masło rozpuszczamy razem z czekoladą na parze
Brownie z czekoladowym ganache
Jajka ubijamy z cukrem mikserem na puszystą masę
Brownie z czekoladowym ganache
Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem
Brownie z czekoladowym ganache
Czekoladową masę mieszamy z przesianą mąką wymieszaną z kakao