Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Brukiew z marchewką do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Brukiew z marchewką to bardzo smaczne połączenie. Pyszny i łatwy do zrobienia dodatek do dania z mięsem. W takiej wersji przygotowałam pierwszy ale nie ostatni raz.

Brukiew z marchewką do obiadu

Składniki:

Brukiew z marchewką do obiadu

 

Sposób przygotowania:

Brukiew z marchewką do obiadu

ETAP 1:

Brukiew z marchewką do obiadu
Pokrojone warzywa wsypać do rondla i wlać wodę.

Marchewkę i brukiew obrać, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać odrobinę soli, przykryć i gotować.

ETAP 2:

Brukiew z marchewką do obiadu
Pół twarde warzywa należy gotować bez przykrycia.

Z warzyw ugotowanych na pół miękko usunąć przykrywkę i odparować.

ETAP 3:

Brukiew z marchewką do obiadu
Miękkie warzywa połączyć z surowym masłem.

Do miękkiej marchewki z brukwią włożyć surowe masło.

ETAP 4:

Brukiew z marchewką do obiadu
Do garnuszkla wlać zimną wodę i wymieszać z mąką.

Mąkę z wodą i dokładnie wymieszać rózgą, tak aby nie było grudek.

ETAP 5:

Brukiew z marchewką do obiadu

Połączyć z miękkimi warzywami, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.


Tagi:

marchewka