Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Puree z brukwi z brukselką :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wyczytałam gdzieś w opisach kuchni angielskiej ,że brukiew doskonale komponuje sie ze smakiem brukselki..

Puree z brukwi z brukselką :

Składniki:

Puree z brukwi z brukselką :

 

  • ½ niewielkiej brukwi ( lub ¼ większej )
  • 10 brukselek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • pieprz mielony
  • koperek zielony

 

Sposób przygotowania:

Puree z brukwi z brukselką :
Brukiew obrać i pokroić w słupki .Zalać osoloną ½ łyżeczki soli wodą ( tak by zakryła brukiew i ugotować do miękkości . W tym czasie oczyścić brukselki ( naciąć głąb na krzyż ) zalać osoloną ( ½ łyżeczki ) wodą tak by je zakryła i gotować minut. Odcedzić brukiew i brukselkę . Do brukwi dodać masło i zrobić z niej puree . Brukselkę pokroić na ćwiartki i delikatnie wymieszać z puree z brukwi. Doprawić mielonym pieprzem .Posypać drobno pokrojonym koperkiem .

Podawać jako samodzielne danie wegetariańskie , lub jako dodatek do dań mięsnych ( najlepiej do pieczenie wieprzowej lub wołowej z sosem ).

Tagi:

brukselka