petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Brukowce z orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Brukowce z orzechami włoskimi

Brukowce z orzechami włoskimi

Składniki:

Brukowce z orzechami włoskimi

 

  • Na 60 sztuk:
  • masła, 18 dag cukru, 12 dag maki, 2 łyzeczki esencji waniliowej, 12 dag orzechów włoskich drobno posiekanych.

Sposób przygotowania:

Brukowce z orzechami włoskimi
Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni. Natłusc dwie blachy lub wyłóz je papierem do pieczenia. Mikserem utrzyj masło na krem. Dodaj 5 dag cukru i ucieraj, aż krem stanie sie gładki i jasny. Wsyp makę, wlej esencję waniliowa i dodaj orzechy. Utrzyj na gładkie ciasto. Łyzeczką nakładaj małe porcje ciasta na blachę, zostawiajac ok. 2,5 cm przerwy. Lekko spłaszcz kazda porcję. Wstaw do piekarnika na około 25 min. Gotowe zdejmij i przełoż na talerz, posyp pozostałym cukrem. W taki sam sposób mozna zrobić ciastka migdałowe, zamiast orzechów dodac migdały.

Tagi:

mak