iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Brukuły i kalafior w zapiekance z jakiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczna zapiekanka z brokuła , kalafiora z dodatkiem papryki , szyneczki , a do tego jajko i ser żółty . Polecam na kolacje lub obiad .

Brukuły i kalafior w zapiekance z jakiem i serem

Składniki:

Brukuły i kalafior w zapiekance z jakiem i serem

 

 

Sposób przygotowania:

Brukuły i kalafior w zapiekance z jakiem i serem
Paprykę czerwoną kroimy w paseczki. Ser żółty kroimy w plasterki. Szynkę najlepiej wędzoną kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy miskę z kostkami lodu , będziemy tak hartować warzywa. W garnku zagotowujemy wodę solimy ją do smaku, dajemy także odrobinę soku z cytryny . Do wrzątku wkładamy różyczki kalafiora i brokuła. Gotujemy ok 5 min następnie odcedzamy i wrzucamy różyczki do wody z lodem. Do miski z kalafiorem i brokułem dodajemy paseczki papryki ,kosteczki szynki - lekko mieszamy solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania. Na środek wbijamy jajko. Na wierzch układamy plasterki sera. Wstawiamy do piekarnika na ok 10 min. Podajemy na ciepło . Super smakuje z sosem czosnkowym .