Sposób przygotowania:
Brukuły i kalafior w zapiekance z jakiem i serem
Paprykę czerwoną kroimy w paseczki. Ser żółty kroimy w plasterki. Szynkę najlepiej wędzoną kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy miskę z kostkami lodu , będziemy tak hartować warzywa. W garnku zagotowujemy wodę solimy ją do smaku, dajemy także odrobinę soku z cytryny . Do wrzątku wkładamy różyczki kalafiora i brokuła. Gotujemy ok 5 min następnie odcedzamy i wrzucamy różyczki do wody z lodem. Do miski z kalafiorem i brokułem dodajemy paseczki papryki ,kosteczki szynki - lekko mieszamy solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania. Na środek wbijamy jajko. Na wierzch układamy plasterki sera. Wstawiamy do piekarnika na ok 10 min. Podajemy na ciepło . Super smakuje z sosem czosnkowym .