mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Zapiekanka z baklażanem i serem lazur

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Obiad wegetariański w formie zapiekanki z pysznym serem lazur

Zapiekanka z baklażanem i serem lazur Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka z baklażanem i serem lazur

 

 

  • 1/2 brokuła

 

 

  • 1 duża marchewka

 

  • 15 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych

 

  • 1/2 pęczka pietruszki

 

  • 200 gram makaronu świderki i kokardki

 

  • sól, pieprz, cukier do smaku

 

 

  • 100 gram sera lazur błękitnego

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z baklażanem i serem lazur
Bakłażan kroje w kostkę, i przesmażam na patelni na oleju. Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie. Brokuł i kalafior myję, dzielę na różyczki i wkładam do garnka w wodą. Marchewkę obieram i kroję z talarki. Dodaję do brokuła z odrobiną soli i cukru. Gotuję aldente.Odcedzam i przelewam zimną wodą. Makaron mieszam z brokułami, bakłażanem i wkładam wszystko do naczynia żaroodpornego. Wcześniej doprawiam sola, pieprzem. Do rondelka wlewam śmietanę, odjadę pokruszony ser, czosnek przeciśnięty przez praskę i na wolnym ogniu podgrzewam, dodaję pokrojoną pietruszkę. Doprawiam pieprzem. Polewam zapiekankę, dodaję pokrojone pomidorki i wstawiam na 25 minut temp 200 stopni do piekarnika.
Zapiekanka z baklażanem i serem lazur
Brokuł marchewka makaron świderki i kokardki
Zapiekanka z baklażanem i serem lazur
Bakłażan umyty i pokrojony w kostkę na desce
Zapiekanka z baklażanem i serem lazur
Bakłażan podsmażony na patelni na oleju doprawiony