Sposób przygotowania:
Zapiekanka z baklażanem i serem lazur
Bakłażan kroje w kostkę, i przesmażam na patelni na oleju. Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie. Brokuł i kalafior myję, dzielę na różyczki i wkładam do garnka w wodą. Marchewkę obieram i kroję z talarki. Dodaję do brokuła z odrobiną soli i cukru. Gotuję aldente.Odcedzam i przelewam zimną wodą. Makaron mieszam z brokułami, bakłażanem i wkładam wszystko do naczynia żaroodpornego. Wcześniej doprawiam sola, pieprzem. Do rondelka wlewam śmietanę, odjadę pokruszony ser, czosnek przeciśnięty przez praskę i na wolnym ogniu podgrzewam, dodaję pokrojoną pietruszkę. Doprawiam pieprzem. Polewam zapiekankę, dodaję pokrojone pomidorki i wstawiam na 25 minut temp 200 stopni do piekarnika.
zewa
edytaha
mysza75
Pachniało czosnkiem, i musiałam się powstrzymać bo jak zaczęłam jeść to reszta rodziny lizałaby naczynie tak jadłam :-)