Sposób przygotowania:
Warzywa zapiekane z sosem bolognese
Jeśli jest lato to uzywam warzyw świeżych, inna porą mrożonek. Moze być tzw. mieszanka gotowa bukiet warzyw (ale nie zbyt polecam) lub pojedynczo kupowane woreczki (jak ja). ważne żeby mieszanka warzyw składała się z różyczek kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej i/lub nie marchewki. Ja daje opakowanie brokuła, polowe fasolki i opakowanie kalafiora na nasza 3. Latem świezy brokuł, kalafior i ok 40dkg fasolki. Każde warzywo gotuję osobno najlepiej na parze, bo każde ma inny czas dochodzenia al dente. Chodzi o to żeby były jedrne, a nie rozgotowane, bo się jeszcze będą zapiekały. Odcedzamy wszystko i mieszamy razem. W między czasie osobno smażymy meiso z cebula i czosnkim i robimy sos taki jak do spaggetti z mięsem mielonym bolognese wg swojego własnego ulubionego przepisu. Możecie użyc gotowego jak brak czasu. W kazdym razie normalny sos wg własnego smaku z duza iloscia ziól szczególnie oregano. Dużo. Warzywa 2/3 przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomid-mięsnym, przykrywamy pozostałymi warzywami, posypujemy dużą ilościa sera,najlepiej parmezan połączony z gouda lub gorgonzola lub mozarella w zaleznosci od tego co mam akurat w lodówce. tak by się zrobiła gruba serowa pierzynka. Można tez nie dawac już tej warstwy górnej warzyw lecz wszystkie dac od razu. Jak kto woli. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w 180 st. Aż się ser stopi i zrumieni. Gotowe;) szybkie proste, smaczne, i zdrowe no i mądry sposób żeby dzieciaki przekonac do warzyw a nie każde za tym przepada. Dorośli niektórzy również. Można spróbowac pokombinowac z innymi warzywami do woli. Jeśli macie pojedyncze male naczynka do zapiekania to można takie porcje podac każdemu od razu z piekarnika tak jak się to robi w knajpce.
Natala1210
ewasng
bernika
kinga