Sposób przygotowania:
Brzoskwinie w syropie
Słoiki i nakrętki wyparzamy.
Brzoskwinie myjemy, a następnie pozbawiamy skórki. Najlepiej jest naciąć skórkę w krzyżyk u góry i dołu każdej brzoskwini, sparzyć owoce wrzątkiem i zdjąć skórkę. Brzoskwinie przekrajemy na połówki, usuwamy pestki. Owoce układamy w słoikach.
Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny.
Brzoskwinie myjemy, a następnie pozbawiamy skórki. Najlepiej jest naciąć skórkę w krzyżyk u góry i dołu każdej brzoskwini, sparzyć owoce wrzątkiem i zdjąć skórkę. Brzoskwinie przekrajemy na połówki, usuwamy pestki. Owoce układamy w słoikach.
Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny.
Gotujemy, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Owoce w słoikach zalewamy gorącym syropem. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy ok. 15 minut.
Owoce w słoikach zalewamy gorącym syropem. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy ok. 15 minut.