Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1161]

Brzoskwinie w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Brzoskwinie w syropie przydają się do sernika oraz innych ciast i deserów. Zamiast kupować brzoskwinie w puszkach, polecam przygotować takie samodzielnie, z ekologicznych owoców.

Brzoskwinie w syropie

Składniki:

Brzoskwinie w syropie

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie w syropie
Słoiki i nakrętki wyparzamy. 

Brzoskwinie myjemy, a następnie pozbawiamy skórki. Najlepiej jest naciąć skórkę w krzyżyk u góry i dołu każdej brzoskwini, sparzyć owoce wrzątkiem i zdjąć skórkę. Brzoskwinie przekrajemy na połówki, usuwamy pestki. Owoce układamy w słoikach. 

Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny. 
Gotujemy, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Owoce w słoikach zalewamy gorącym syropem. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy ok. 15 minut.