renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Dżem jabłkowo-aroniowo-jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dżem jabłkowo-aroniowo-jagodowy jest bardzo intensywny w smaku, aromatyczny po prostu pyszny. Polecam!!!

Dżem jabłkowo-aroniowo-jagodowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem jabłkowo-aroniowo-jagodowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowo-aroniowo-jagodowy

Etap 1

Dżem jabłkowo-aroniowo-jagodowy
jabłka należy zmiksować na gładka pulpę.

Obrane jabłka wrzucić do garnka i zmiksować na pulpę.

Etap 2

Dżem jabłkowo-aroniowo-jagodowy
Po umyciu i odsączeniu aronii i jagód dodać je do jabłek.

Jagody i aronię umyć, odsączyć i dodać do jabłkowej pulpy.

Etap 3

Dżem jabłkowo-aroniowo-jagodowy
Następnie wszystkie składniki zmiksować razem.

W następnym kroku zmiksować wszystkie owoce razem ze sobą.

Etap 4

Dżem jabłkowo-aroniowo-jagodowy
Następnie po wymieszaniu z cukrem i pektyna gotować pół godziny.

Dodać cukier i pektynę, dobrze wymieszać i gotować ok. 30 minut.

Etap 5

Dżem jabłkowo-aroniowo-jagodowy
Dżem pasteryzować w piekarniku ok. 20-25 minut w 120°C.

Dżem rozlać do wyparzonych słoików i zakręcić jeszcze gorący, pasteryzować w piekarniku ok. 20-25 minut w 120°C.