migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obrodziła mi w tym roku fasolka szparagowa więc część zamknęłam w słoiczkach. Natknęłam się na nowy przepis więc nie mogłam go wypróbować. Fasolka połączona z marchewką i cebulą w czerownym sosie czyli taka pyszna jarzynka.

Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą

 

  • 1 kg fasolki szparagowej żółtej
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • 0,5 szklanki oleju
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 0,5 l keczupu, ja dałam z cukinii
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu 10%
  • 2 łyżki soli kamiennej

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą
Fasolkę szparagową dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić na mniejsze kawałki, ugotować. Marchew dokładnie umyć i również ugotować. Potem wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę. Fasolka i marchew powinny być miekkie ugotowane ale nie rozgotowane żeby nie zrobiła się z nich papka. Cebulę obrać i także pokroić w niedużą kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebula zrobi się szklista, zmięknie i będzie się już lekko rumienić. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego garnka. Dodać keczup, koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i sól. Wszystko wymieszać i gotować ok 10 minut. U mnie całość wyszła dosyć gęsta więc nie gotowałam bo by się przypaliło tylko lekko podgrzałam i wymieszałam składniki aby smaki się wymieszały i przegryzły. Potem warzywa przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcić.

Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą
Fasolkę szparagową dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić na mniejsze kawałki, ugotować.
Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą
Marchew dokładnie umyć i również ugotować. Potem wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę.
Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą
Cebulę obrać i także pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebula zrobi się szklista, zmięknie i będzie się już lekko rumienić.
Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą
Wszystkie warzywa przełożyć do dużego garnka. Dodać keczup, koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i sól. Wszystko wymieszać i gotować ok 10 minut. U mnie całość wyszła dosyć gęsta więc nie gotowałam bo by się przypaliło tylko lekko podgrzałam i wymieszałam składniki aby smaki się wymieszały i przegryzły.