agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Brzoskwiniowa pokusa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto smakuje rewelacyjnie, delikatnie i wybornie

Brzoskwiniowa pokusa

Składniki:

Brzoskwiniowa pokusa

 

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • brzoskwinie 1 puszka
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • śmietanka 30% kremowa 3 opak
  • cukier puder 1/4 szklanka
  • czekolada gorzka 5 kostek
  • mąka tortowa 3 szklanki
  • jajka 6 szt
  • sól 1 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowa pokusa
Przygotować składniki na ciasto. Jajka sparzyć wrzącą wodą w celu pozbycia się drobnoustrojów chorobotwórczych, białka oddzielić od żółtek, w wysokim naczyniu ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Dobrze ubita piana nie ma prawa wydostać się poz naczynie po jego odwróceniu. Pod koniec ubijania dodać cukier kryształ. Dodać żółtka, nadal ubijając składniki. Mąkę tortową zmieszać z ziemniaczaną przesiać ze sobą obie mąki i delikatnie dodać do ciasta, dodać również proszek do pieczenia, mieszając drewnianą łyżką. Można włożyć ciasto biszkoptowe do silikonowej formy, której nie należy natłuszczać. Blaszkę prostokątną na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto do blaszki. Piec w temperaturze około 180 -190 stopni C przez około 40-50 minut. Piec do suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić go. Brzoskwinie z puszki odcedzić, zmiksować blenderem, dodać do brzoskwiń rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Na biszkopt wyłożyć mus brzoskwiniowy. Śmietankę kremówkę schłodzić, ubić mikserem na sztywną masę, dodać cukier puder. Wyłożyć masę na mus i na biszkopt. Zetrzeć czekoladę gorzką na wierzch ciasta. Można posypać posypką kolorową, lub płatkami migdałowymi, lub wiórkami kokosowymi.