zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Brzoskwiniowy krem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Brzoskwiniowy krem mascarpone

Brzoskwiniowy krem mascarpone

Składniki:

Brzoskwiniowy krem mascarpone

 

  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żyłki słodkiego wina
  • 25 dag serka mascarpone
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 20 dag truskawek
  • 2 brzoskwinie
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • 6 dag ciasteczek migdałowych
  • 2 łyżki wiórków czekoladowych
  • listki mięty

 

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowy krem mascarpone
Żółtka ubij na parze z cukrem i winem na gęsty krem. Zdejmij naczynie z pary i ubijaj do chwili, aż krem ostygnie. Wymieszaj go z serkiem mascarpone, dodaj ubitą na sztywno śmietanę. Truskawki przekrój na pół, z brzoskwiń usu pestki i pokrój miąższ w cienkie półplasterki. Owoce skrop likierem pomarańczowym. Ciasteczka pokrusz na kawałki. Połowę owoców i ciasteczek migdałowych przełóż do miseczek, na nie wyłóż krem, wierzch deseru posyp owocami i resztą ciasteczek. Każda porcję udekoruj wiórkami czekoladowymi i listkami mięty.