kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Budino di cioccolato

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

mowa o czystej,wszechogarniającej błogości........a każda dama powinna rozpieszczać się nawet najdrobniejszymi przyjemnościami

Budino di cioccolato

Składniki:

Budino di cioccolato

 

  • 250 ml tłustego mleka
  • 125 ml gęstej tłustej słodkiej śmietany
  • 60 g miałkiego cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 35 g kakao w proszku
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 g gorzkiej,posiekanej czekolady o zawartości 70% miazgi kakaowej

 

 

Sposób przygotowania:

Budino di cioccolato
....a każda dama powinna rozpieszczać się nawet najdrobniejszymi przyjemnościami


Nastaw czajnik z wodą i podgrzej mleko za śmietaną w rondlu albo w misce,w mikrofalówce.

Do drugiego rondla wsyp cukier,skrobię i kakao.Dodaj dwie łyżki wrzątku i wymieszaj na gęsta pastę.Mieszaj,dodając po jednym żółtku i dolewając mleko ze śmietaną oraz ekstrakt waniliowy.

Zdejmij łyżką masę ze ścianek rondla i podgrzewaj na niewielkim ogniu,mieszając przez 3-4 minuty,aż krem zgęstnieje do konsystencji majonezu.

Zdejmij budyń z ognia i wymieszaj z posiekaną czekoladą,a następnie rozlej do 4 filiżanek albo pucharków.Możesz jeść na ciepło lub zimno.

Tagi:

czekolada