Sposób przygotowania:
Budyń czekoladowy dla alergika
Kaszę jaglaną przelać zimną wodą, następnie przelać gorącą woda, żeby pozbyć się goryczki. Gotować we wrzącej wodzie w ilości 2 razy większej niż kasza przez 20 minut pod przykryciem. Nie mieszać, ewentualnie dolewać wrzątku (woda powinna całkiem się wchłonąć. W garnku zagotować filiżankę mleka owsianego. Można również użyć każdego innego mleka roślinnego, na które nie jest uczulone nasze dziecko na przykład ryżowego lub sojowego. Do gotującego mleka dodać dwie spore łyżki stołowe ugotowanej kaszy jaglanej. Zagotować razem i zostawić na ogniu przez około 3 minuty. Kasze z mlekiem przesypać do wysokiego naczynia, dodać jedną większą łyżeczkę karobu, który jest niealergizującym zamiennikiem czekolady. Dolać łyżeczkę syropu z agawy i zmiksować na gładką masę. Podawać po przygotowaniu lub na zimno.