MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Budyń czekoladowy dla alergika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny i zdrowy budyń czekoladowy dla alergika. Bez jajek, mleka, cukru i czekolady.

Budyń czekoladowy dla alergika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyń czekoladowy dla alergika

 

  • filiżanka mleka owsianego
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka karobu
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub 2 suszone daktyle

Sposób przygotowania:

Budyń czekoladowy dla alergika
Kaszę jaglaną przelać zimną wodą, następnie przelać gorącą woda, żeby pozbyć się goryczki. Gotować we wrzącej wodzie w ilości 2 razy większej niż kasza przez 20 minut pod przykryciem. Nie mieszać, ewentualnie dolewać wrzątku (woda powinna całkiem się wchłonąć. W garnku zagotować filiżankę mleka owsianego. Można również użyć każdego innego mleka roślinnego, na które nie jest uczulone nasze dziecko na przykład ryżowego lub sojowego. Do gotującego mleka dodać dwie spore łyżki stołowe ugotowanej kaszy jaglanej. Zagotować razem i zostawić na ogniu przez około 3 minuty. Kasze z mlekiem przesypać do wysokiego naczynia, dodać jedną większą łyżeczkę karobu, który jest niealergizującym zamiennikiem czekolady. Dolać łyżeczkę syropu z agawy i zmiksować na gładką masę. Podawać po przygotowaniu lub na zimno.
Budyń czekoladowy dla alergika
Przepłukaną kaszę jaglaną ugotować pod przykryciem
Budyń czekoladowy dla alergika
Zagotować filiżankę ulubionego mleka roślinnego
Budyń czekoladowy dla alergika
Mleko roślinne chwilę gotować z kaszą jaglaną
Budyń czekoladowy dla alergika
Połączyć mleko z kaszą z karobem i syropem z agawy i zmiksować