WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1327]

Budyń jaglany waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy budyń jaglany z kaszy jaglanej ugotowanej na mleku, podany z galaretką to pyszny i zdrowy deser.

Budyń jaglany waniliowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyń jaglany waniliowy

 

  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 500ml mleka krowiego lub roślinnego
  • Galaretka o dowolnym smaku

Sposób przygotowania:

Budyń jaglany waniliowy

ETAP 1:

Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą. Następnie przelać wrzątkiem i znów opłukać zimną wodą aby pozbyć się goryczki. Przeukana kaszę przełożyć do garnka. Wsypać cukier kryształ i waniliowy. Wlać mleko i gotować bez przykrycia ok. 15 minut mieszając często.

Po ugotowaniu zostawić do przestudzenia a następnie zblendowac na jednolitą masę. Przełożyć do pucharków lub miseczek.

Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Zimną nałożyć na schłodzony budyń.

Budyń jaglany waniliowy
Kasza jaglana po ugotowaniu zblendowana blenderem
Budyń jaglany waniliowy
Kasza jaglana po ugotowaniu w mleku w garnku
Budyń jaglany waniliowy
Dwie szklanki mleka wlane do kaszy jaglanej.
Budyń jaglany waniliowy
Przepłukana kasza jaglana posypana cukrem

Tagi:

budyń desery