ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Ciasto budyniowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto ucierane budyniowe jest bardzo smaczne, może być idealną bazą do wielu owoców, jest łatwe, szybkie.

Ciasto budyniowe z truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto budyniowe z truskawkami

 

  • jajka 6 sztuki "L",
  • margaryna miękka 250 gram,
  • cukier 1 szklanka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • mleko 1/2 szklanki,
  • truskawki 1 kg,
  • galaretka krystaliczna cytrynowa 2 opakowania

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe z truskawkami

ETAP 1:

Ciasto budyniowe z truskawkami
zamiast palmy mozna dodać masło,margarynę do pieczenia.

SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA = jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę mikserem utrzeć do spienienia-białości z 4 minuty na najwyższych obrotach.

ETAP 2:

Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać budyń, wlac mleko i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.

ETAP 3:

Ciasto budyniowe z truskawkami
Truskawki po opłukaniu dobrze osuszyc na ręczniku papierowym.

Forma silikonowa 26 cm, 20x11 cm (mniejsza dla męża do pracy), ciasto rozsmarować w formach, Opłukane truskawki bez szypułek poukładać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto dobrze w formach wystudzić.

ETAP 4:

Ciasto budyniowe z truskawkami

Galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej wody, resztę truskawek pokroić w plasterki, na zimnym cieście rozsypać truskawki, wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki na kilka godzin.