tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Truskawkowy budyń jaglany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu budyń jaglany z kaszy jaglanej na kefirze truskawkowym z truskawkami.

Truskawkowy budyń jaglany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowy budyń jaglany

Na budyń jaglany z truskawkami

  • 200 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
  • 18 g budyniu malinowego z cukrem
  • 300 ml wody
  • 400 g kefiru truskawkowego
  • 125 g truskawek
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Truskawkowy budyń jaglany
1) Do gotującej się wody wsypujemy kaszę jaglaną z dwóch woreczków.

2) Co chwilę mieszamy żeby kasza nam się nie przypaliła.

3) Kiedy kasza się ugotuje przekładamy ją do naczynia. 

4) Wodę mieszamy z cukrem i wlewamy do garnka, wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną.

5) Do kaszy wlewamy kefir truskawkowy i mieszamy.

6) Na koniec wsypujemy proszek budyniowy, cały czas mieszamy i odstawiamy z ognia.

7) Gotowy budyń jaglany przekładamy do miseczek, truskawki kroimy w skośne plasterki i układamy na wierzchu, podajemy.
Truskawkowy budyń jaglany
Wodę mieszamy z cukrem i wlewamy do garnka, wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną.
Truskawkowy budyń jaglany
Do kaszy wlewamy kefir truskawkowy i mieszamy.
Truskawkowy budyń jaglany
Na koniec wsypujemy proszek budyniowy malinowy.
Truskawkowy budyń jaglany
Cały czas mieszamy i odstawiamy z ognia, przekładamy do miseczek.

Tagi:

deser budyń