kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Budyń jaglany z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na zdrowy budyń jaglany. W towarzystwie wiśni smakuje wyśmienicie. Polecam na słodki deser.

Budyń jaglany z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyń jaglany z wiśniami

 

  • 140 gram ugotowanej kaszy jaglanej
  • 10 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka z czubkiem słodkiego kakao
  • 2 małe cukry waniliowe
  • 20 sztuk wiśni z kompotu bez pestek
  • 2 czubate łyżki ubitej śmietanki kremówki
  • cukier różany

Sposób przygotowania:

Budyń jaglany z wiśniami
Wiśnie z kompotu przekładamy na sitko i odsączamy.
Ugotowaną kaszę jaglaną ( ciepłą ) przekładamy do wysokiego pojemnika i wlewamy mleko, blendujemy na gładką masę. Wsypujemy kakao i cukier waniliowy, ponownie blendujemy.
Masę przekładamy do pucharków i dekorujemy wiśniami i ubitą śmietanką oraz posypujemy cukrem różanym.
Budyń jaglany z wiśniami
Wiśnie odsączamy z nadmiaru płynu na sitku.
Budyń jaglany z wiśniami
Do zblendowanej kaszy dosypujemy cukier waniliowy i kakao.
Budyń jaglany z wiśniami
Zblendowaną masę jaglaną przekładamy do pucharków.
Budyń jaglany z wiśniami
Na wierzchu budyniu jaglanej układamy odsączone wiśnie.

Tagi:

budyń desery